dinsdag 10 februari 2015

Olijven en Olijfolie

Al jaren wordt er gemeld dat olijven en olijfolie zo gezond voor ons zijn. Is dit nu weer een hype of berust dit op een sprookje? Ik ben het eens uit gaan zoeken.

 
Per 100 gram bevat een olijf gemiddeld 136 kcal, 1,4 gram aan eiwit, 0,2 gram aan koolhydraten en 13,8 gram aan vetten waarvan 2,5 gram verzadigd is. In olijven komen de volgende vitaminen voor: A, B1, B2, B6, B11, B12, C, D, E.
Het is gebleken dat de enkelvoudig onverzadigde vetten die in olijven voorkomen, gewichtsverlies stimuleren. 
Er is aangetoond dat het consumeren van olijfolie de afbraak van vetten in vetcellen stimuleert. Toch zitten er een aantal haken en ogen aan. Niets is namelijk wat het lijkt.....

Bijna alle olijven in de supermarkt en de horeca zijn groene, onrijpe olijven. Deze onrijpe olijven bevatten een flinke hoeveelheid oleuropein, een zeer bittere stof waardoor de olijf niet zomaar gegeten kan worden....de bittere stof moet verdwijnen.
De olijven worden daarom geloogd in bijvoorbeeld natriumhydroxide, ook wel bekend onder de naam caustic soda. Caustic soda kennen we in Nederland onder de noemer gootsteenontstopper. Gatver!!! Het logen heeft een negatief effect op de hoeveelheid aanwezige voedingsstoffen en eigenschappen van de olijf die ik bovenstaand genoemd heb.

Helaas blijkt dit ook bij zwarte olijven het geval.....Zwarte olijven zijn normaal gesproken rijp, maar daardoor ook erg gevoelig en kwetsbaar. 
Zwarte olijven zouden het productieproces niet overleven en worden daarom groen (=onrijp) geplukt. Daarna worden ze helaas toch weer geloogd, met de gootsteenontstopper...iewwww!

Het natuurlijk laten rijpen van een olijf neemt ongeveer 8 maanden in beslag. De olijf kleurt dan zwart als gevolg van natuurlijke fermentatie( = gisting) . Tijdens het gisten komen er door bacteriën tal van goede voedingsstoffen bij. 

Het kunstmatig laten rijpen door middel van loog neemt slechts 12 uur in beslag, financieel is dat voor de producenten veel aantrekkelijker. Om de groene olijven als zwarte te verkopen worden ze blootgesteld aan een grote hoeveelheid zuurstof om ze te laten oxideren en daarmee zwart te kleuren. Om de olijven zo mooi zwart te houden worden de zwarte olijven daarna behandeld met ferrous gluconaat, dit staat ook wel bekend als E579. Dit E-nummer kan synthetisch zijn gemaakt of afkomstig zijn uit transgene maïs. Ik heb het liever niet in mijn lichaam! 

In Griekenland is het gebruik van loog bij groene olijven verboden, daarom zijn echte Griekse zwarte olijven relatief veilig. Het kan ook voorkomen dat de olijf groen van kleur is, maar er gekozen is voor een zeldzaam maandenlang weken in een zoutbad. Deze olijven zijn dan ook te vertrouwen. Het beste is om te kiezen voor olijven die zijn gezouten met zeezout, aangezien dit rijk is aan mineralen. Dus als je wil profiteren van de vele voedingstoffen, vitaminen, mineralen en goede eigenschappen van de olijf, koop dan alleen Griekse olijven bij de specialist!
  • Koop altijd zwarte olijven
  • Bezoek een delicatessewinkel of een Griekse winkel.
  • Vermijd de supermarkt
  • Ga op zoek naar een specialist
  • Gebruik je mond, smaak liegt niet!
  • Kijk of de verpakking ‘100% zongerijpt’ vermeldt
  • Spaanse en Amerikaanse olijven zijn per definitie niet te vertrouwen
De meeste olijfolie in de supermarkt is eveneens zwaar bewerkt. Het bewerken omvat nogal wat stappen: bleken, stomen, hydrogeneren, deodoriseren, chemisch reinigen, filteren. Deze olie is dood; er zitten geen heilzame stoffen meer in. Kies daarom altijd voor extra vierge, koud geperste olie in een glazen fles. Steeds vaker kiezen producenten voor het verpakken in plastic. Helaas bevat plastic tal van weekmakers die zeer goed oplossen in vet. De meeste soorten olijfolie in de supermarkt komen overigens meestal uit dezelfde fabrieken. Het blijkt ook dat olijfolie in de supermarkt vaak helemaal geen extra vierge is, maar slechts een gering percentage olie bevat, afkomstig van de eerste koude persing. Daarom is het verstandig om op zoek te gaan naar een olijfolie van een kleine boer die zelf perst. De multinationals zijn niet te vertrouwen.

Je merkt dat van de ene kant verteld wordt dat olijven en olijfolie gezond zijn maar er wordt niet bij verteld dat de fabrikanten er een potje van maken door het productieproces chemisch te versnellen om hun zakken sneller te vullen. Het is dus geen eerlijk en schoon product meer. Gelukkig zijn er nog landen, Griekenland, waar het verboden is om bepaalde voeding te bewerken. Dus wil je de gezondsheidsvoordelen van de  olijf gebruiken denk dan na waar je ze koopt......












1 opmerking:

  1. Congratulation for the great post. Those who come to read your Information will find lots of helpful and informative tips. Mechanische persen olijfolie

    BeantwoordenVerwijderen